Monday, March 28, 2011

pop kuiz pagi | mengenali kuih

samat pagi pelangi sume..muaaaaaaaaah... sihat n ceria?


bajet malas dah nak update arini. manyak kelija ooo..

tapi awal-awal pagi lagi rain dah kena pop kuiz dengan si cekodok boroi ni.

nak je sekeh-sekeh pale dia. kasi pening n pengsan kat office dia.
tercabar la kalu tak tahu jawab kan.

walaupun konpius-konpius ngan soalan kuiz tu,
rain try jawab gak.

bukan tak reti,
cuma..
kuih yang sama akan dipanggil dengan nama yang berbeza,
mengikut tempat.


setuju?

cekodok duk kampung pisang,
rain lak duk kampung buncho,

sah-sah nama resipi berbeza walaupun idea untuk membuat resipi tu sama.
tak gitu? he...


kampung rain paggil kuih ni pulut sekaya

kampung yang lain paggil seri muka


ni tepung talam.

sapa makan ni boleh dapat talam dua muka kot?
hehe...(gurau je)




cekodok kata ni kuih seri ayu.
rain tak puas hati sebab kampung rain paggil nama lain.

petang karang, rain balik check ngan mak mentua rain.





akhir kata, sekian sahaja dari rain,
terima kasih sudi belajar nama jenis-jenis kuih di kampung rain.

selamat bekerja dengan rajen dan ikhlas,
namo curi tulang,
kerana gaji yang diterima dibayar berdasarkan masa kita bekerja.

selamat belajar jugak untuk adik-adik sume.

selamat berwarna-warni :P

14 yang simbah cat:

Cekodok said...

hahhaha.... sahih sama rain ooiii.. kampung kita sebelah2 je...

Piasara said...

"nama apa lak kuih yg last tu rain,ada nama lain kaa..yg akak tau nama dia puteri ayu.."

Cik Michiko said...

waaaaaa . . . SEDAP tuh . . . lapar nie . .. T_T

nadira shahid said...

tq! dulu selalu kne perli + sentap dengan geng sebab tak taw name kueh.. knal bntuk ade la ;)

aleen aiden said...

org yg makan kueh talam akan menjadi talam dua muka?awas!!!ha3 ;P

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

serimuka tu...ada yg panggil puteri salat ke apa ntah..tp kalau pulut sarikaya tu atasnya bkn hijau rain..dia coklat atau kuning.bkn adunan yg lain.kuih talam sis suker

Belalang Hijau said...

pertama kali melihat kuih2 itu...
besak la kan...bawah tanah mane ade kuih2 ni suma...

huhuhu

little cart00n said...

nk kuih seri ayu sket!
faveret tu! :p

apik pehe said...

aikk..kuih seri ayu?apik rase cm lain jer..huhu

cik lily said...

alaaaa angah :(..kite suka kuih talam..ho chak !!!

cOnfuSeME said...

haha..bole plak main kuiz kuih...

*i semua kuih dh xlarat mkn sebab mak jual kuih...=_=

kakngah said...

arwah mak aku dulu buat puteri ayu sedap kemain.....
aku pandai makan jek.. sampai la sekarang hihihi!!

ghost writer said...

ghost lagi lar tak tahu nama-nama kuih tuh,tapi kalau kat kampung ghost mesti lar ghost tahu...

kat sini ghost main makan jer,kalau nak kan sesuatu tuh ghost cuma bagitau ciri-ciri kuih tuh macam mana kat sapa-sapa untuk beli...hihi

rainbowcloudy said...

@CEKODOK - sebelah? ahaha... xlama lagi u jadi abg daia!

@PIA - kalu rain la kan, rain pgil kuih hijau he...
dh tya mak, dia kata seri ayu. google pun dy ckp seri ayu.

@MICHIKO - sila grap gmbar tu, kalu leh ngap lagi best he..

@NADIRA - alolooo..namo sentap2 dh..skrg kan dh pndai pas blaja nm2 kuih ehehehe..

@ALEEN - ahaha..agak merbahaya.. jgn muka talam dh..kang lebr sgt.

@LM - sis..... mak kata ada hijau gak pulut sekaya. terima kasih taw sis share info.. sis kan pndai masak. hubby syg nih.. tepung talam best!

@BELALANG - yeke 1st time negok? belalang bukan belasah je sume?... xlama lagi keluar dr bwh tnh la tu ahehehehe...

@LITTLE CARTOOBN - nah.. dap x?..

@APIK LIDI - mu ni meme.. dop supe oqe laing.. ahahaha..
seri ayu macam awek pik la..

@KAK LILY - he.. feberet too.. muaaaaaaah . mis u dear!!!

@CONFUSE - xlarat makan ke xlarat tlg ni.. mls! cpt masuk dapur tlg mak!! (ehihihi)

@KAKNGAH - alaaaa, kakngah mst pndai masak. sajer je tu... :p

@BISK - hehe.. kalu xtaw nm mst kita describe smp org tu fhm kan..

 

Rainbow Cloudy Copyright © 2012 Design by Ipietoon Blogger Template