Saturday, March 12, 2011

nikmat di musim hujan

hari tu kemarau. sekarang dah nak masuk musim tengkujuh. tapi la ni bukan leh kira, hujan panas dah tak tentu, bila- bila masa boleh mai.


bila masuk musim hujan, langit mendung cerah mendung cerah je.

nak keluar rumah dah mula planning.

nak balik rumah tak leh lewat-lewat petang.
besenyer memang hujan lebat.



pengalaman ciput rain masa naik moto lam keadaan hujan ni, memang pedih ah. kalu hujan je, kulit muka memang rasa sakit disiat hujan.

daya pecutan seorang penunggang memberi kesan. mata pun cepat merah je, air hujan masuk mata. mata masa ni makin sepet. tak leh bukak luas-luas. tangan basah. jalan licin. lopak banyak. memang la risiko dia tinggi.

rasa macam nampak kain kapan je depan mata ni. serius takot. nak-nak lak hujan lebat. langit kelam. rasa macam rempit malam-malam. uiiih, saya silau okey. tak leh naik moto malam-malam n cuaca gelap.

dalam banyak-banyak bunyi kan, rain paling suka bunyi hujan lebat yang timpa atap atau bumbung rumah. perghhhhhhhh... layaaaan



rain malas ulas sal orang yang kawen dah ni. diorang best ler... kan kan. ehihihi.


time gini tidur paling syiiiokkkkk!
tido lak atas tilam empuk.
selimut tebal.
bilik gelap sejuk-sejuk je.
pergh, sebijik macam puteri salji beradu der.
nak-nak mimpi putera katak datang kiss.
teros bangun.
tengok-tengok katak dok ada sebelah.
dia la panggil hujan bagi lebat hihihhi.


tingat dulu kecik-kecik rain sangat manja beb. 6 tahun jadi bongsu sebelum dapat dua orang adik. pagi-pagi nak g sekolah masa darjah satu tu, mandi air panas. uiiiiiiiiih.. best wooo. rasa nak mandi lagi. rumah ai tak de heater time tu, sekarang pon. jangan ah pelik.


sebut sal kecik-kecik ni nak plesbek ah balik time rain comel-comel kiut dulu ni.


time sekolah rendah, mak kejut pagi-pagi, suh g mandi. rain mudah bangun. tapi mamai lagi. muka bintang-bintang bulan lagi masa tu. ngantuk.


amik towel, masuk bilik air. tutup pintu. then senyap. rain duk diam je lam tu.


mak heran tak dengar bunyi air. pengsan ke apa anak aku sorang ni. tak mandi pon budak keci ni.


mak tolak pintu tak berkunci tu tengok anak dia yang kecik ni lena comel je atas mesin basuh tu. ngah peluk lutut atas tu. sebab lantai sejuk gilerrr kalu nak buat port tidur pun .. ahahaha jahanam mesin pas tu!


dear boss lovely,

baca la entri ni. esok kalu hujan lebat pagi-pagi, saya tak g keje ea. trauma ah kena simbah air lopak! demn ..

kesimpulannya nak tido kat rumah kalu hujan-hujan lebat.

bukan malas n tak dedikasi boss, cuma musim-musim hujan ni psico sikit ah ehihihihi..

aci tak boss.. cayunk boss taw.. leviuuuuu.

15 yang simbah cat:

mr.curly said...

xpe2, td boss bg kebenaran 1bln ni tdo je..suke x??..hikhik

Rainbow said...

mr.curly-siyes...? yipie3..boleh hanimum lama2.. syiokk!

Cik Yana said...

Cik Yana baru bangun tidur ni sebab tak perasan dah tengahari. Dari semalam hujan tak berhenti. Hahaha~

Tuan Penasihat said...

rain punya pasallah hujan turun.
hohohoho
sori lawak jer.
TP sekarang hari hari pegi n balik kerja kena hujan. tu yg x sihat jer memanjang.

padin said...

time hujan memang best, tapi tak best bila hujan pukul 5 ptg, susah nak balik kerja heheee

Siti Nur Fatimah binti Mohamad Ali said...

tsunami sudahhh..

Rainbow said...

yana- hahah rasa mcm 'mlm' tu lamaa je kan :) wekend lak hujan...bese ah tu

Rainbow said...

TP- rain kan suka nyanyi.. sore katak lak tu.. hujan lebat lah hahah..

pkai payung TP ahaks. then mkn ubt nyamuk, dijamin sihat :P

Rainbow said...

padin - betol3.tu yg seboleh2nya dielak.. jem satu hal bila hujan2 ni.. xleh bwk laju2

Rainbow said...

cik tim- doakan keselamatan negara kita gak. arap2 terlindung.. bencana tu pun 1 peringatan..

Miss Dill said...

awak takut ujan lebat eh? be careful ye kalau nak g mane2


Miss Dill^^

tehr said...

fuh
aksi bahaya tu merempit dalam hujan
rossi pun tak berapa berani
hehe

hati2 tau naik motor

Rainbow said...

miss dill- takut bila kat luar umh... hujan lbat bw moto fobiaa..
bila lam umh tido berselimut x ingt dunia dh laa..masuk dunia fntasi lak ekeke...

Rainbow said...

tehr- rain ni kakak rossi, sbb tu berani sikit hahah :P

Cekodok said...

rain... kodok datang nak kiss ni.. pejam mata cepat.. hahaha...

walau apa sekalipun cuaca yang melanda kita perlu bersyukur...

 

Rainbow Cloudy Copyright © 2012 Design by Ipietoon Blogger Template