Sunday, March 13, 2011

jeritan kucing bercumbu

pagii pelangi sume...

semalam tidur nyenyak tak? kalu hujan lebat mesti best kan tarik cimut.

rain sakit pale semalam. tiba-tiba je. awal la rain bergelap.
then jiran kampung karaoke lak. aduh.

ingatkan wayang cina mana. sore macam chitinurhalijah! syukur la tak hujan lebat.

then kol 5 awal pagi tadi rain terkejut sekali lagi dari nyenyak tido.

 sebab dengar kucing teriak dengan sore gedik-gedik. tanda nak mengawan la tu.

sebagai orang yang belum kawen lam hati ni pikir macam-macam dah.
tapi rain senyum-senyum kambing n sambung tido je.

malas kaco rumah tangga kucing ni. species lain-lain kan. tapi nafsu tetap sume makhluk ada . ngee~

rain tingat .. penah baca 1 kisah ni.. jum sama-sama tambah ilmu..


Riwayatnya begini. Diriwayatkan dari Wahab bin Munabbah: Ketika Nabi Nuh a.s naik kedalam bahteranya untuk belayar, maka masuklah bersama setiap jenis makhluk yang berpasangan.

Kucing dan anjing juga dibawa bersama dengan pasangan masing-masing (jantan betina).

Nabi Nuh a.s melarang makhluk Allah itu melakukan persetubuhan agar tidak beranak-pinak, ditakuti ruang di dalam bahtera menjadi sempit. Tetapi anjing yang tidak sabar itu tidak mempedulikan larangan Nabi Nuh. Dan sang anjing pun melakukan persetubuhan.

Perlakuan ini telah disaksikan oleh sang kucing yang busy body. Sang kucing pun datang menghadap serta melaporkan perbuatan itu. Sang kucing pun menyaksikan perlakuan terlarang dilakukan di dalam bahtera.

Sang kucing sekali lagi menghadap Nabi Nuh a.s dan melaporkan apa yang telah dilihat. Nabi Nuh lalu mencerca perbuatan anjing itu, tetapi anjing menafikan perbuatannya. Kucing yang agak marah lalu berkata kepada Nabi Nuh a.s

"Wahai Nabiyullah, saya melihat sendiri dia telah berbuat demikian. Kalau Nabiyullah berdoa kepada Allah tentu akan diperlihatkan kepadamu ketika dia melakukan perbuatan itu."

Nabi Nuh a.s pun berdoa kepada Allah. Kemudian anjing melakukan lagi persetubuhan itu malah makin galak sehingga tidak mahu berpisah dengan bininya itu.

Kucing datang menghadap Nabi Nuh a.s lalu mengadukan hal itu. Nabi Nuh pun datang melihat pasangan itu sedang bersetubuhan. Anjing menjadi sangat malu lantas berdoa kepada Tuhan: "Wahai Tuhanku, singkaplah aib cela kucing ini diwaktu bersetubuh sebagaimana dia telah menyingkap keaiban kami."

Allah telah mengabulkan permintaan anjing itu. Dan akibatnya? Bila kucing bersetubuh maka dia berteriak dan menjerit menyebabkan makhluk lain mendengar dan mendapat tahu. Inilah akibatnya hingga ke hari ini.

Apakah iktibarnya untuk ditafakur dan dimenungkan?
Apakah simboliknya?
Apakah yang tersirat di baliknya?
Inilah balasan yang Allah timpakan kepada orang yang menyingkapkan malu dan aib orang lain.
Iktibarnya pada manusia?
Simboliknya pada manusia?

Demikian jeritan dan teriakan Sang kucing "bercumbu" di tengah malam ada sejarahnya.

12 yang simbah cat:

Miss Dill said...

wah. ilmu sejarah baru ni. time kasih :)


Miss Dill^^

mr.curly said...

amboiiiiiiiii..bru dgr kucin ehem2..rain dh stim ye..hikhik

Rainbow said...

miss dill- he..sama2. rain pun terbaca aritu..smlm alami, saje share2 hihihihi

Rainbow said...

mr curly- hahahah mn ade rain stim pun. jaat ah kurli ni. rain tahan hihi.

Siti Nur Fatimah binti Mohamad Ali said...

ilmu bru..tq babe!

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

ganas tul kucin tu

Rainbow said...

sis LM- ekeke... kena tya knp dia mgganas :P :P

i am S!L4H.. said...

owhh sebab tu ke. patut la. asal kucing ehem2 je bising btol. hahaha

ghost writer said...

tak pernah tahu kisah nih...

sekarang baru tahu.

Belalang Hijau said...

wah!

x sangka rain juga pandai kongsi hal yg bermanfaat...

igt ke merapu jer...

huhuhuh

Cekodok said...

1st time baru tau kisah ni... wah... perkongsian bagus ni... hehe

+akufobia+ said...

eh?ke cerita israeliat je ni?

 

Rainbow Cloudy Copyright © 2012 Design by Ipietoon Blogger Template