Wednesday, December 7, 2011

"mari ikut adik ke sana"

di awal subuh hari, membangunkan diri menyembah kepada Dia Yang Esa.

masih terkejut jasad ini mengenangkan mimpi air mata ibu, melihat kain kafan putih, dan bila mayat si kecil tiada berdosa terkujur kaku, bangun lalu menyapa :

" datanglah ke sini. ikut adik pergi. sungguh tenang di sana "

" tidak! tak mungkin. aku masih banyak dosa. banyak lagi yang aku belum mohon ampun "

terjaga dengan rasa keinsafan yang membungkus diri, berlalu pergi mengaliri diri dengan wuduk lalu tunduk sujud penuh kesyukuran dengan nyawa yang masih diberi.

pagi itu memberi aku satu nafas yang rasanya lebih baharui dari semalam.

12 yang simbah cat:

a.samad jaafar said...

moga setiap hari yang kita lalui..ada penambah baikannya insyaallah..

Asrul "iLham" Sany said...

basuh kaki sebelum tido

:D

dill said...

rain, tenang ya. moga kamu sentiasa kuat. sekuat Siti Aisyah, isteri baginda Rasulullah s.a.w.

dill.

Belalang Hijau said...

mendalam maksud :)

tehr said...

moga2 hari ini lebih baik dari semalam

mama aini said...

rain..semuga rain kuat & tabah menghadapi hari2 yg akan datang..setiap yg berlaku byk hikmah tersembunyi..

S..U..D..@..I..S said...

kadang2 boleh muhasabah diri...

Pembunuh Tanpa Bayang said...

mungkin itu peringatan buat kita supaya tidak lupa dan lalai...

Rain said...

A SAMAD JAAFAR | sama-sama kita berusaha :)

AIS | komen ko memang bermakna haha. thanks

DILL | mengaminkan doa kamu dill.

BELALANG HIJAU | sangat bermakna :)

TEHR | mengharapkan begitu selalu, tehr :)

MAMA AINI | terima kasih mama. doa ikhlas dari mama bagi semangat untuk rain

SUDAIS | mudah-mudahan kita tidak terlalu lalai dan tersasar dalam hidup

PEMBUNUH TANPA BAYANG | yap, bijak! tu mesej yang nak disampaikan

ORLANDO AHMAD said...

menyelami ape yg kamu rasa

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

salam rain sht ke?
wahh mlm td akak mimpi rain.akak mimpi akak private kan blog..huhu.sedihnyer tgk blog tak berupdate

Rain said...

ORLANDO AHMAD | jangan tenggelam ya. kang aku gak yang bersalah hihi

LM | alhamdullah sis :D
haha, lawan mimpi plak kita ni ya?

pelan-pelan, kadang-kadang berblog ni bila kita emosi lebih, terpengaruh suasana, kita give up n nak private blog.. . cari masa ye sis :)

 

Rainbow Cloudy Copyright © 2012 Design by Ipietoon Blogger Template