Friday, August 31, 2012

see your relationship with Allah

8 yang simbah cat
wanna say something but i have no right idea. years before, i love math because its simple, just problem solving. no need to read a lots. understand the concept and solve the problem that always repeat the same question.

now, today, i feel like the problem will kill me. i cant breath smoothly. and i think solve the math is hard than reading a book without thinking.

yeah, my problem now, i cant think!

just now, i open my twitter and i see the text " when u in stress, flashback and see your relationship with Allah "

astaghfirullah al azim.

Wednesday, August 29, 2012

riang ria pelangiland

13 yang simbah cat
seriosly aku ketagih sangat-sangat dengan hobi edit gambar ni. rindu photoshop. bila hanya ada Paint untuk lepas segala gian, rasa sifat kanak-kanak comel aku terserlah (mak pitam dengar) woohaa..! dan sepanjang petang ni aku ketawa je bila buka blog.

senaman muka.

#sangatsarkastik

dan aku berpendapat, jika lari sifat kanak-kanak dalam diri, kreativiti turut berkurang.
kanak-kanak tinggi imaginasinya, bukan?


penukaran tarikh masihi ke hijrah

4 yang simbah cat
hari ini dengan penuh semangat saya lafazkan "saya nak update entri setiap hari" dan itulah lafaz yang diulang dari dulu, sekarang, kini dan selamanya. last-last seminggu sekali juga baru berupdate.

ringkaskan, saya nak kongsi bagaimana mahu menukarkan tarikh masihi ke tarikh hijrah. semuanya di hujung jari he he he.

ini uniform resource locator (URL) : http://suaramualaf.com/tahunhijrah/
ini contoh tarikh yang saya masukkan. dapat agak ke tarikh apa tu? hee..


resolusi gambar kurang jelas, maaf ye bang (auuuuw). 

semoga ada manfaat dengan perkongsian serba ringkas ni :)


Tuesday, August 28, 2012

zon selesa tegar untuk berubah

9 yang simbah cat
pernahkah anda bila dalam keadaan mood bekerja yang penuh semangat dan diberi tugasan yang pelbagai namun masih dapat disiapkan dalam masa yang diperuntukkan? penat seperti tidak terasa, lelah seperti menghilang. sebaik sahaja semua tugasan siap dan dibenarkan untuk berehat dengan berbaring selesa di sofa atau tilam empuk, tiba-tiba sahaja letih, penat, lelah, lenguh datang menjengah dan seperti mahu kerusi itu berubah menjadi Ogawa. mengurut dan memicit agar segala urat kendur selesa. SEBAIK sahaja dapat berbaring dan berhenti dari bekerja, badan mula malas dan tidak mahu menurut arahan andainya diberi tugasan lagi.

terbalikkan keadaan dan situasi di atas dengan melihat pada keadaan saya yang selesa beristirahat di Istana Sungai Limau, Kedah dengan menikmati santapan Diraja penuh beradap dan enak-enak sambil dihiburkan dengan liburan nyanyian dari sang Tivi. gulai ayam yang pekat, sambal petai yang enak, bihun sup utara yang memikat dan apa sahaja yang terpikat pasti hati setia tertawan tidak mahu kembali pada kekasih di Bangi.

kahkahkah kemain berdrama di tengah malam ditemani nyamuk bendang! aaah........! menghitung hari bersama keluarga di kampung. hidup tidak bisa selesa selalu. mahu berjaya tentu ada pengorbanan untuk dilalui. aku akan kembali ke Bangi! terusan dengan perpustakaan. (sembam muka ke meja, hidung terpenyek!)

apakah akan ada raya selepas ini yang ceria dan selapang raya tahun ini, 2012.

Thursday, August 16, 2012

nak juga ucap selamat hari raya 2012

11 yang simbah cat

akak-akak dan abang-abang yang ada terasa dengan adik Rain, saya pinta sejuta kemaafan. betul-betul minta maaf..

semoga Ramadan 2012 ini yang terbaik antara tahun-tahun yang telah kita tempuh. semoga raya disambut dengan penuh kemenangan oleh seluruh umat Islam. menang dalam memerangi nafsu.
gambar  yang asalnya diedit masa musim Ong Bak Rindu melanda Malaysia

ini je gambar yang ada dalam koleksi. yang lain dah hilang. photo editor paling canggih yang ada sekarang ialah Paint.

pecah gelas pecah cawan
lepas baca jangan meroyan
gambar sekadar hiburan 
sesama kita sebagai kawan-kawan

Friday, August 10, 2012

gotong tanpa royong

8 yang simbah cat

kicau burung berebut pasangan di bulan puasa ni membingitkan telinga sensitif aku. mata bundar dan muka ala heliza ini terus bangun dari katil separa empuk lalu menuju ke tingkap menguak pintu. angin menerobos masuk mencium pipi.segar. ciuman angin tidak menggoda naluri. cuma hawa pagi ini sedikit panas walaupun mentari suam-suam dengan jerebu yang semakin merebak.

hmm. menghirup udara sambil pejamkan mata dan melayangkan fikiran suatu yang indah aku kira. apa projek aku hari ni? mood baik pagi ni. sambil senyum simpul aku turuni tangga. menuju laman hadapan.

wah wah wah. enak pulak kucing aku dua ekor ni tidur meniarap. mereka selesa di pembaringan atas kerusi. tangan aku lekas mencapai penyapu. dihayun kiri kanan. disapu kanan kiri. siap menyapu lantai!

masih berfikir dan sambil senyum simpul. mood baik ni. aku ulangi kenyataan itu. lalu penyapu cakar dipegang dan daun-daun dikumpul ke tempat bakar sampah. sreett sreet kiri. sreet sreet kanan. siap dedaun bertemu di pembakaran.

tika inilah adik-adik aku muncul dan sepenuh kuasa veto yang ada aku agihkan tugas gotong royong secara paksa rela pada mereka. yang bongsu kena tanam benih durian. sambil aku senyum simpul membayangkan akan menuai hasil durian untuk generasi cucu aku kelak. kih kih kih. aku senyum dalam angan.

sorang lagi adik aku kerahkan cabut rumput-rumput. seronok pula jadi kakak bila tiada yang membantah. aku senyum simpul lagi sambil berangan cucu cicit aku kelak yang bahagia dengan neneknya ini. kih kih kih.

sambil melayan kucing-kucing aku mencapai pula cangkul untuk menebas. tiba-tiba adik aku bersuara " JOM BASUH MOTOR ABAH " . aku sekuat hati jawab " jom jom. "

dan kelihatannya selepas motor sedia di hadapan bilik air luar rumah, masing-masing berlagak meneruskan kerja. aku pura-pura sibuk pegang cangkul untuk tebas, yang bongsu bajet sibuk masukkan benih dalam plastik beg dan yang bising nak basuh motor tu diam dan meneruskan langkah ke dalam rumah.

motor itu tunggal dalam kekeringan. tidak dibasuh oleh adik beradik yang bising tadi. dan sebentar kemudian motor kering dinaiki semula oleh abah aku yang siap mandi untuk ke kedai. kami bertiga diam sepi.

aku semakin kukuh yang mood baik aku pagi ini hanya untuk gotong-royong halaman bukan membasuh. cesss!

Wednesday, August 8, 2012

sejarah kegemilangan ilmu Islam

7 yang simbah cat
bila seharian semalam aku meneliti teks sejarah dan menilai kembali garis masa tamadun yang wujud dan kaitannya dengan pendidikan dan kecemerlangan ilmu, ternyata sememangnya Islam adalah yang terhebat dan terunggul.

ketika Eropah menempuh zaman gelapnya (476-1050 M. - peringkat awal) dengan kejahilan dari aspek ilmu pengetahuan, perdagangan dan kehidupan perbandaran, Islam terus tersebar dalam memperkembangkan tamadun dunia secara keseluruhannya.

sumbangan kerajaan-kerajaan Islam semasa zaman khulafa al-Rasyidin, Umaiyah, Abbasiyah dan Uthmaniyah terutamanya dalam ilmu pengetahuan ternyata begitu besar sekali. ensiklopedia perubatan, buku-buku falsafah, kecemerlangan matematik dan astronomi dari cendekiawan Islam memberi impak yang besar terhadap perkembangan intelektual dunia.

aku begitu terkesan sekali apabila mendengar satu sesi perbincangan di petang Jumaat bulan April lepas, Prof dijemput khas dari UPM (maaf namanya tidak dinyata di sini) menceritakan tentang sejarah dunia yang telah banyak diubah oleh Barat dan sejarah hari ini tidak lagi tepat kerana kekejaman Barat yang cuba menghapuskan kebenaran sejarah dan mengubahsuai dan menulis semula sejarah mengikut pandangan mereka. ini satu kebenaran yang aku sendiri terkejut bersama-sama dengan mereka yang turut hadir pada perbincangan tersebut. terkesima sebentar dengan ketegasan bicaranya.

jika diteliti kembali ada kebenarannya. kerajaan Abbasiyah (749 - 847 M.) memulakan kesebaran ilmu intelektual secara serius yang berpusat di kota Baghdad dan seterusnya diteruskan oleh kerajaan Turki Uthmaniyah (1280 - 1603 M.) antara tokoh hebat Islam yang muncul era ini ialah Ibn Sina (980 - 1037 M.) dan Ibn Rushd (1126 - 1198 M.) manakala Leonardo da Vinci (1452 - 1519 M.).

berdasarkan perbandingan ini tokoh Eropah muncul pada sekitar abad-15, manakala tokoh Islam muncul sebelum abad-10 lagi. ternyata Eropah banyak mencedok ilmu pengetahuan dari Islam. namun kebanggan dengan kemajuan intelektual Islam tidak mampu membawa kita ke mana jika kesedaran mengekalkan kegemilangan sebagai umat Islam masih nipis melayang dan terus hanyut dibuai waktu dunia. seharusnya generasi kini perlu bangkit berusaha, meneroka, mempelajari dan membina ilmu daripada pelbagai sumber serta adunan budaya tamadun untuk kecemerlangan agama dan negara.

kembalilah melihat sejarah untuk mengenal dan menilai siapa diri kita.

petikan ucapan daripada Saidina Uthman selepas dilantik menjadi khalifah

".... Ketahuilah bahawa dunia ini dipenuhi dengan tipu daya. maka janganlah kamu tertipu oleh kemewahan hidup serta tipu daya dunia. contohilah yang mereka yang terdahulu daripada kamu...."
sumber al-Tabari, Jil 2: 589-90sumber rujukan :
Teks Sejarah Tingkatan 4 (2002)
Seminar Matematik 6 April 2012, Bilik Media, Fakulti Pendidikan, UKM.


Sunday, August 5, 2012

model kaki gunung jerai

10 yang simbah cat
sebagai model yang berjaya, haruslah ceria atau pun muka makan gambaq oqang kedah cakap. meh aku tunjuk model paling sedih pernah aku lihat.

remove pic

gambar yang diambil pada akhir tahun 70-an. berlatar belakangkan rimbunan hijau pokok di kaki Gunung Jerai. sumber gambar diambil fotografer annon. gambar ini diedit bagi melepaskan gian kerana laptopnya yang punah dimamah usia menyebabkan segala perisian turut lingkup. gambar ini diedit cuma menggunakan Microsoft Office Picture Manager.

model sedang merenung masa depan sambil teringat menu untuk berbuka.

sekian.

ini entri testing dan recycle bin.


#khabarnya model tersebut kini telah berusia lingkungan 60-an namun ajaibnya wajah awek-muda yang tidak-tua.
 

Rainbow Cloudy Copyright © 2012 Design by Ipietoon Blogger Template