Friday, October 22, 2010

laman sosial : cari jodoh, kawan, musuh

b l o g,  f a c e b o o k, t w i t t e r .

tu antara laman sosial yang ter femes buat masa ni. tempat cari kawan, tempat jumpa kawan, tempat temu jodoh, tak kurang juga tempat untuk jumpa musuh.



contoh dalam blog,


bagi situasi pertama,
beritney berblogwalking dari satu blog ke blog yang lain dengan penuh ramah tamah dan mesra alamnya, maka ramai lah kacak-kacak datang terjah balik ke blog beliau. borak punya borak, ngorat n ngayat sikit sampai shoutbox tu macam milik depa ja. maka berpautlah hati kedua insan tersebut. kalu jodoh panjang, kawen la kot si cantik dan si kacak tu kan.

bagi situasi kedua,
beritney menjadikan ketagihan berblogwalking ni sebagai satu azimat untuk dia bangun awal pagi. kenapa macam tu? kononnya wifi masa ni superb laju. ramai budak pompuan kat kampus time ni tido kuak lentang lagi. budak laki lak tido secara terjun papan anjal. maka beritney pun gigih berblogwalking sambil tersengih-sengih baca entry blogger otai-otai. kalu dia bangun study agak-agak leh dapat anugerah dekan tak? tup-tup plak di cop 'budak wikipedia',  pergh memang mantap ah kan.

bagi situasi ketiga,
beritney buat entry dan entry dia kononnya menarik ah walaupun bahasa macam budak ponteng sekolah. lintang pukang tatabahasa alasannya sebab dia suka matematik. sebab tu buku hutang sokmo dia bukak.
tapi sayang buah kepayang, tak ada sapa pun yang datang komen entry beliau itu. makin hangen lah beliau dan runtuhlah reban ayam makcik cleaner yang terkena taufan beritney. akibatnya dia bermasam muka sepanjang hari dan tak pasal-pasal marah-marah dekat kucing kafe yang tengah mengawan depan mata beritney. adoh!



contoh dalam facebook,


bagi situasi pertama,
beradpit rasa sangat lapar dan kebulur. dia plak kekeringan idea nak hapdate status tapi dia rasa gedik sangat, maka dia dengan bangganya hapdate status di facebook dengan status "ngah lapa ni huhu". macam wat annouce lak dia lapa. lepas dan makan, sidai lak perot kat atas sofa, dia hapdate lagi status dengan title "kekenyangan. makan ayam cop tadi... ermm dapnyerr". aku yang kebulur ni terliur taw x!! aku marah sebab aku ngah lapar gak ni time update entry ni. huhu[dah jadi cam beradpit daaa]

bagi situasi kedua,
beradpit tulis status pasal ketidakpuasan hati dia pada seseorang. datang lak si ayu jelita kacak sume komen berkaitan status. kalu pada yang sama, orang yang dikutuk terbaca, mau ngamuk sakan. terasa diperli. orang yang kena memang akan sakit hati. situasi ni selalu terjadi bukan sekarang tapi dari dulu lagi. tempat social networking dijadikan tempat untuk melepaskan apa yang terbuku di dada. yep betol, aku pun ada wat benda yang sama tapi kena la tapis ayat dan pikir dulu perasaan orang lain. kalu tersinggung, kan dan tak bertegur sapa, dapat pulak musuh.
lebih-lebih lagi dalam facebook, kadang-kadang banyak benda mengarut-ngarut dan merepek. tapi kita stil layan facebook. sebab apa? .. sebab kerepek itu sedap!


contoh dalam twitter,


sori ah walaupun aku student computer, tapi aku buta twitter. cuma aku nak ulas kes yang sama macam facebook, twitter juga antara tempat erat silaturrahim dan juga tempat menabur fitnah dan bergosip. ingat kes tiz dengan fasha? sume tu bermula di sini. sosial networking web.

berhati-hatilah semasa memandu kereta bila berblogwalking , facebook walking dan twitter tweet.





18 yang simbah cat:

twinkle twinkle said...

nice entry betul sgt2 :D

zOuL_iMMe said...

lu gempak la beb...lu jadi beritney gua nak? gua bukan brekpit tapi gua nie adalah lah iras iras just setin bibir..

touya said...

nak cari jodoh jer .. jadi boleh kita ...........

Syafrizal said...

haha beradpit.. beritney

Che Armster said...

asal aku BW tak penah jumpa jodoh lagi?

rainbowcloudy said...

@twinkle2- tengs sudi komen. sekupang lam tabung dah hihi..

rmai gurl yg tertipu ngn web lam social networking.. xpasal2 lepak lam jail sebab xsedar bawak dadah ke luar negara .. sedey sgt

baby@kitty said...
This comment has been removed by the author.
rainbowcloudy said...

@zoul zombie- ah jgn ngade... i jelina joli, u boratpit okay..

mr mrs smith :P

rainbowcloudy said...

@touya- fuh blogger tegar ni.. cinta hati pun nk blogger gak ea? :P

rainbowcloudy said...

@syafrizal- asalnyer nak beratPIT heheh

rainbowcloudy said...

che armster- sebab awek ko bukan blogger.. oh... nk curang lak ea. report awek ko!

Affan Ruslan said...

bagus entry ni, ada baik buruknya. cuma tak suka bila diorg tulis benda ngarut2, takpun citer keburukan org.

.s.o.f.i.a. said...

agak2 kalau aku upgrade kerajinan BWing aku, ada harapan aku kawen ujung tahun nie tak.....???

rainbowcloudy said...

@affan- betol3.. xpasal2 jd tempat ngumpat lak kan, padahal leh je dpt pahala kalu share benda yg berpekdah..

tambahan : tp lumrah manusia juga, terlalu hedonisme. budaya berseronok makin menular, pemimpin penunjuk contoh kpd rakyat

rainbowcloudy said...

@sofia- kalu ko jumpa n berkenan org tu, so why not. terima je la.

ada niat nmpak haha..
wish u goodluck dear

belalang hijau said...

igt ke entry nih kesinambungan dgn entry belalang...rupanyer tidak...

rupenyer ini entry ini menceritakan skandal britney dan bratpitt...

huhuhu

Rainbow said...

@belalang- haha belalang dh silap ah.. belum update lagi laaa...

mumumeow said...

beratpit n beritney...unik2

btul gk ea...bley wt kawan n bley wat musuh...
*wondering*

 

Rainbow Cloudy Copyright © 2012 Design by Ipietoon Blogger Template